September 2012 - Fett i hästens dagsgiva

Som växtätare väljer hästen sin naturliga föda från blad, stjälkar och frön hos gräs och annat växtmaterial. Dessa växtdelar består i huvudsak av kolhydrater. Då de flesta växter och växtelement har lågt fettinnehåll, resulterar detta i att de vanligaste fodertyperna som vi ger till hästen innehåller lite fett. I grovfoder som hö och hösilage är fettinnehållet vanligtvis 10 - 15 gram smältbart fett per kg torrfoder. I korn är fettinnehållet ca 20 gram per kg enär havre är mer fettrik och innehåller ca 50 gram per kg. Det finns faktiskt havresorter med en fetthalt på 90 - 100 gam per kg.

Fett är energirikt, och fett i form av vegetabiliska oljor, som sojaolja och majsolja, kan vara viktiga energitillskott i dagsgivan. Vegetabilisk olja innehåller omkring tre gånger så mycket energi som vanliga sädesslag och kraftfoderblandningar. Det vill säga att 0,3 kg olja har nästan samma energivärde som 1 kg kraftfoder.

Fett förbränns i tunntarmen hos alla djur. Fettet finfördelas (emulgeras) med hjälp av ämnen i gallan, innan det spaltas upp av enzymer från bukspottskörteln och transporteras vidare genom tarmväggen till blodet. Även om hästen inte har någon gallblåsa så förbränner den utmärkt fett när det ges i moderata mängder. Om vi ger vegetabilisk olja i dagsgivan räknar vi med att det är oproblematiskt för hästen att förbränna upp till 1,0 deciliter olja (0,1 kg) per 100 kg kroppsvikt. Det vill säga att en häst på 500 kg kan ges upp till 0,5 liter per dag. Hästen är emellertid inte särskilt förtjust i olja, så det vanligaste är att man ger 0,3 - 0,5 deciliter per dag. Detta bör delas upp på minst två måltider och blandas upp med annat foder som hästen tycker om.

 Vissa hästar har problem med reglering av blodsockret (insulinresistens) eller får upprepade muskelproblem (korsförlamning, tying up). Dessa lidanden hänger sannolikt samman med en snabb absorbering av glukos som ger perioder med betydligt förhöjd nivå av glukos i blodet (förhöjt blodsocker) efter utfodring med korn och kraftfoder. Sådana hästar bör därför ges minsta möjlig mängd av fodertyper som innehåller stärkelse eller socker. Havre, korn och majs innehåller mycket stärkelse (500 - 600 gram per kg). Denna stärkelse absorberas efter spjälkning i tarmen som glukos. Därför är det viktigt att reducera mängden stärkelsehaltigt kraftfoder i dagsransonen. Här kommer fett in som nyttig alternativ energikälla. Fett absorberas som fettsyror och påverkar i liten grad hästens blodsocker. Fett och vegetabiliska oljor kan därför användas som ersättning för delar av kraftfodret i foderransonen.

 Vegetabilisk olja innehåller huvudsakligen fett (triglyserider) och lite av andra näringsämnen. Det är därför viktigt att säkerställa att dagsgivan har ett balanserat innehåll av alla de andra näringsämnena som hästen behöver. Här får Du god hjälp av PC-Horse programmet. Du kan snabbt se om foderansonen tillförts ett balanserat innehål av viktiga näringsämnen - och enkelt kunna korrigera om det saknas något. Du får samtidigt information om hur mycket fett som ingår i dagsgivan och om det ligger inom rekommenderade gränser.

This article was originally written by Dr. Day Austbø.
Copyright: PC-Horse International - Norway 2012.
Feel free to use and publish the material. Please indicate the source and author.