Mars 2013 - Vitamin E i hästens foder

yearlings-eating--in-haybar

Vitamin Etillsätts i de allra flesta kraftfoderblandningar för hästar. Även tillskottsfoder har tillsatts E-vitamin, antingen tillsammans med flera andra vitaminer, eller som särskilda e-vitaminkomponenter. Ofta då tillsammans med mineralet Selén. Det finns olika kemiska former av vitamin E. Naturligt E-vitamin har ofta en högre biologisk aktivitet än en syntetiskt framställd dito, som kan förekomma i flera olika kemiska varianter.

Mängden E-vitamin uttrycks i internationella enheter (IE) eller som milligram per kg. Ett (1) IE motsvarar 1 mg. I PC-Horse uppger vi behovet i milligram.

De vanligaste grovfodertyperna innehåller från 30 till 100 IE E-vitamin per kilo torrsubstans (TS). Högst är innehållet i färskt foder som gräs och tidigt skördat hö eller hösilage. Vid lagring avtar andelen E-vitamin. Och under vintern kan 50-70% av den ursprungliga mängden gå förlorad.

Sädesslag som havre, korn, vete och majs innehåller mindre E-vitamin än grovfoder av bra kvalitet. Det typiska innehåller ligger kring 20 till 30 IE per kg. För säd gäller som för grovfoder att innehållet av Evitamin minskar vid längre lagringstid. Detta faktum medför att hästens E-vitaminstatus ändrar sig ganska mycket under året om vi inte tillför extra E-vitamin i utfodringen - antingen via kraftfoder eller tillskottsfoder.

E-vitamin är ett fettlösligt vitamin. Det betyder att det finns i de fettrika delarna av kroppen. På cellnivå finns vitaminet i cellmembranens fett. Där fungerar det som en antioxidant med uppgift att skydda cellen mot skadlig oxidation. E-vitamin verkar i samspel med mineralet Selén som antioxidant. Selénet finns i de vattenbevarande inre delarna av cellen.

Nettobehovet för E-vitamin är satt till 1,0 IE per kg kroppsvikt hos vuxna hästar (underhåll) och dräktiga ston. För hästar i träning är behovet 1,6 - 2,0 IE per kg kroppsvikt beroende på hur hårt hästen tränas. Hos ston med föl och unghästar är behovet 2,0 IE per kg kroppsvikt. I PC-Horse rekommenderar vi ca 20% mer  än nettobehovet för att ha en inbyggd säkerhetsmarginal i våra foderplaner.

E-vitamin är lite giftig, men det är ofarligt att ge upp till 5 - 10 gånger mer än de rekommenderade mängderna. Dret är emellertid både onödigt och fördyrande att sätta in så höga intag. Desto viktigare är att komma ihåg att mineralet Selén, som verkar tillsammans med E-vitamin, är mycket giftigt i stora mängder.

Brist på e-vitamin har satts i samband med sjukdomar i muskelsystemet, t.ex "vitmuskel-sjukdom" (White muscle disease) hos unga föl och vid korsförlamning. Vitaminet har också kopplats till fertiliteten hos hingstar - men det är inte godtagbart dokumenterat ännu. Några av problemen matt påvisa exakta orsaker till sjukdomar som har med E-vitamin att göra är samspelet med Selén. Därför är det viktigt att kontrollera både E-vitaminets och Selénets status i dagsgivan, och se till att hästen får vitamintillsatta kraftfoder när det gått lång tid sedan grovfodret skördades.

This article was originally written by Dr. Day Austbø.
Copyright: PC-Horse International - Norway 2012.
Feel free to use and publish the material. Please indicate the source and author.