September 2011 - Bättre foderstater med analyser på eget och inköpt grovfoder


Den här artikeln fokuserar på vikten av att alltid ha analyserat grovfoder till din häst.  Artikeln är i original skriven av Dr Dag Ausbø på Universitet for miljø og biovitenskap i Norge.

Dag Austbø och Professor Knut Hove är två av nyckelpersonerna bakom utvecklingen av PC-Horse. Deras vetenskapliga arbete och internationella nätverk bidrar till att programmets faktauppgifter och beräkningsmodeller står på etablerad vetenskaplig grund.


09splash
Sommaren är förbi och det är hög tid att planlägga utfodringen inför kommande höst och vinter. Vädret i Sverige har växlat med ömsom torra perioder på vissa ställen i landet. På andra har det varit mycket nederbörd. Grovfoder som finns tillgängligt kan därför variera kraftigt i kvalitet och näringsinnehåll.
Med detta följer att att det blir särskilt viktigt att känna till grovfodrets näringsvärden så att Du kan kompensera  för det som saknas eller om fodret är allmänt kraftlöst. Detta gör du genom att tillföra med egna tillskotts- ellert kraftfoder.
 
Foderanalyserna är Ditt bästa hjälpmedel för att tydliggöra vilka åtgärder som behöver vidtas. Därför ska Du alltid efterfråga analysen på det hö eller hösilage  du köper från leverantören eller bonden. Alla leverantörer med kvalitetsambitioner tar löpande analyser på sina olika partier för att kunna styra sin produktion och kunna ge rimliga garantier för att fodret de levererar är prisvärt. Och att det tillfredsställer de krav som olika kundkategorier efterfrågar.
 
PC-Horse är ett utomordentligt hjälpmedel när du har tillgång till analysen. I programmet lägger du snabbt och enkelt in ditt nyinköpta grovfoder och dess näringsvärden. Pålitliga näringsvärden är ju första steget i en korrekt foderstat för Dina hästar.
 
Att lägga in nya egna foder i PC-Horse är enkelt. Om Din analys inte är komplett, dvs saknar vissa näringsvärden, kan du enkelt komplettera de som saknas med standardvärden genom att använda ett passande standardfoder som "mall" och ändra de uppgifter som behövs.
 
Notera att det är viktigt att du uppger TS-halten (Torrsubstanshalten) för att uppgifterna ska bli riktiga. TS-talet visar hur mycket vatten det är i fodret. Lågt TS-tal betyder att fodret är fuktigt, dvs vattenrikt och energifattigt. Ett bra tips är därför att Du börjar med att fylla i TS-halten innan du lägger i de övriga värtdena. I PC-Horse kan man välja mellan att lägga in värden "per kg torrsubstans" eller "per kg foder". Vanligen finner du bägge uppgifterna i analysen Du fått med fodret.
Det enda Du behöver tänka på i PC-Horse är att Du, efter det du valt TS-halt - skriver in energi och proteinvärden etc med rätt mått - vanligen per kg foder.
 

This article was originally written by Dr. Day Austbø.
Copyright: PC-Horse International - Norway 2012.
Feel free to use and publish the material. Please indicate the source and author.