Juni/Juli 2012 - Dagsgivans Katjon-Anjon balans

Alla djur behöver mineraler.Tack vare närmare 100 års utfodringsforskning vet vi mycket om hur mycket hästen behöver av de olika mineralerna - antingen det är natrium (i salt), kalium eller jod. Vi vet att hästen sällan saknar kalium, eftersom växtbaserad kost är rikt på detta mineral. Natrium, däremot, är det underskott på i förhållande till hästens behov. Detta förklarar varför vi måste ge tillskott av salt, men inte kalium. Natrium och kalium uppträder som positiva joner (katjoner) i fodret, dvs de har elektrisk laddning. Visserligen är fodret som sådant inte elektriskt laddat, men katjonerna åtföljs alltid av motsvarande mängd negativa joner (anjoner).

Även om de absoluta mängderna av natrium, kalium, klor och svavel är viktiga, så påverkas hästens metabolism av balansen mellan jonerna. I synnerhet för sporthästar finns det anledning att se till så att dagsgivan inte har en obalans som verkar försurande. Hos hästar som får stora kraftfoderransoner och extra tillskott av mineral kan detta inträffa. Det ligger till bakgrund för ett ökande intresse i hästvärlden för den sk. katjon-anjon balansen i dagsgivan. I nästa version av PC-Horse kommer vi därför att göra det möjligt att beräkna denna.

 Katjon-Anjon balansen benämns oftast DCAB (dietary-cation-anion-balance) eller CAB. Den beräknas som summan av de positiva laddade mineralerna natrium och kalium (Na+K) minus summan av de negativt laddade mineralerna klor och svavel (Cl+S). Enhetyen som används är milliekvivalenter (mEq). Då är det viktigt att notera att katjon-anjon balansen inte är ett näringsämne som kalium eller klor. Det är ett beräkningstal som kaaraktäriserar fodret eller dagsgivan.

Om dagsgivans natrium och kalium (katjonerna) är överviktade i förhållande till klor och svavel (anjonerna) blir DCAB positiv och ger basiska (alkalisk) verkan i kroppen - blodets pH-värde ökar lite. Är klor och svavel överviktade i förhållande till natrium och kalium - blir det tvärtom - det blir en försurande effekt och blodets pH-värde sjunker istället.

DCAB-scale DCAB-BALANS

DCAB-värdena för vanliga grovfoder för häst är i området +250 til +450 mEq per kilo torrsubstans (TS). I havre ligger värdet runt +30 og i korn +40 til +50 mEq per kg TS. Vi ser därmed att grovfoder har en mer positiv DCAB än korn. I kraftfoder varierar DCAB ganska mycket beroende på råvarorna som ingår i blandningen och vilka mineraler som är tillsatta.  I vanligt salt är DCAB 0: dvs vi har lika många ekvivalenter natrium och klor!

Av ovanstående framgår att dagsransoner med mycket grovfoder oftast har en positiv DCAB. Med ökad inblandning av kraftfoder blir DCAB värdet lägre. DCAB kan redovisas per kg torrsubstans i det enskilda fodret, som en summa för hela dagsgivan eller per kg kroppsvikt för hästen.

En dagsgiva med enbart hö (8 kg/dag) till en 500 kg häst som står på underhåll ska typiskt ha en DCAB på ca +2500 mEq. Dette motsvarar 5 mEq per kg kroppsvikt.

Om vi tänker oss att hästen är i träning och ändrar dagsransonen till 6 kg hö plus 3,5 kg havre ändras DCAB i dagsgivan till +2000 mEq, eller +4 mEq per kg kroppsvikt. Mineraltilskott ändrar dessa förhållanden betydligt kraftfullare, men det är viktigt att vara observant på att tillskott av vanligt salt inte påverkar katjon-anjon balansen.

Det är komplicerade fysilogiska förhållanden som ligger bakom effekterna av fodrens katjon-anjon balans. Med hjälp av PC-Horse kommer Du att kunna hantera detta område mycket bättre i framtiden.

This article was originally written by Dr. Day Austbø.
Copyright: PC-Horse International - Norway 2012.
Feel free to use and publish the material. Please indicate the source and author.