Munhålan

Hästen har kraftiga, rörliga och känsliga läppar. Den hämtar upp fodret med läppar och tunga.Gräs och andra växter bits av med framtänderna. På grund av läpparnas rörlighet och känslighet kan hästen sortera fodret så att osmakliga ämnen och olämplig föda inte sväljs. På bete är hästen duktig att sortera ut det den gillar mest (selektiv betning). I munhålan tuggas och finmales fodret med dom stora kindtänderna (premolarer och molarer). Hästen tuggar enbart på en sida i taget. Stora hästar tuggar ca 60-80 gånger per minut.

Beroende på fodrets struktur och konsistens kan tiden den äter variera rätt mycket, normalt äter ponnyer långsammare än stora hästar. Ättiden (stor häst) är för 1 kg havre eller pelleterat kraftfoder ca 10 minuter, och för 1 kg hö eller halm ca 40-50 minuter. Men det är stora skillnader från djur till djur.

Utifrån tabell 2 kan man se ungefär hur lång tid hästarna behöver för att äta dagsransoner med olika förhållanden mellan grovfoder och kraftfoder. Komponerar man ransonen så att ättiden blir för kort kan hästen lätt utveckla beteendestörningar som att slicka eller gnaga på föremål, krubbitning, luftsnappning, äta avföring, boxvandra e.dyl.

Ättid vid olika ransoner (min/kg foder ).

Fodertyp

Stora hästar

Ponnyer

Hö, långt

40

80

Halm

40 - 60

100

Havre hel eller krossad

10

40

Kraftfoder, ej pelleterat (mjöl)

20

30

Pelleterat kraftfoder

10

40

Ofta sätts som en regel att hästar bör få minst 1,0 kg grovfoder (långt hö/halm) per 100 kg kroppsvikt. Tuggningen krossar fodret och partikelstorleken på grovfodret reduceras till max 2 mm i diameter och 1-4 mm längd. För tidigt gräs kan dock partikelstorleken vara något grövre.

Den noggranna krossningen av fiberrika foder är nödvändig för en problemfri passage genom fodersmältningskanalen. Hackas grovfodret upp i bitar kortare än 2 cm är det risk för att fodret sväljs utan att vara tillräckligt tuggat, och det uppstår fara för störningar i fodersmältningen och kolik. Hästar med normala goda tänder har inga problem med att tugga havre, korn och olika pelleterade kraftfoder. Det är därför normalt inte.nödvändigt att krossa eller mala fodret.

Problem med tänderna kan dock medföra att hästen tuggar otillräckligt eller att det rinner saliv medan den äter. Ett vanligt problem är att kind-tänderna slits ojämnt och det uppstår vassa tandspetsar. Dessa måste då raspas ner regelbundet. Unga hästar kan också i perioder ha problem på grund av tandfällning särskilt av kindtänderna. Tandproblem medför inte bara att fodret äts långsammare och att mindre tas upp, utan även att fodret krossas och finfördelas otillräckligt. Resultatet blir sämre upptagning av fodret.

TÅlder vid fällning och genombrott av nya tänder hos häst

Tänder

Tandbyte Genombrott

Typ

I1

2 ½ år

Framtänder

I2

3 ½ år

Framtänder

I3

4 ½ år

Framtänder

p1

2 ½ år

Kindtänder

p2

2 ½ år

Kindtänder

M1

6 - 9 Månader

Kindtänder

M2

2 - 2 ½ år

Kindtänder

M3

3 ½ - 4 ½ år

Kindtänder

I: Framtänder. P: Premolarer. M: Molarer.