Maj 2015 - Mineraler och hur de tas upp av hästen
Kommentera gärna denna artikel.
I grovfoder och spannmål ligger mineralerna organiskt bundna i växtens celler och strukturer. I kraftfoderblandningar tillsätts extra mineraler vid tillverkningen. Mineral-premixer som används i foderindustrin kan ha mineralerna bundna till organiska molekyler (vilka kallas kelaterade), eller som finmalda mineraler (kallas då oorganiska). När det gäller enskilda mineraler, t.ex selén, blir den lättare absorberad i organisk form. För andra mineral är det mer osäkert vilken form som upptas bäst.
Mineraler som calsium, zink, koppar, selén och flera andra, är viktiga för många av hästens funktioner så som tillväxt, underhåll av kroppens celler, immunsystemet, fruktbarhet och reproduktion, nervernas verksamhet och hälsa i allmänhet. Mineralbrist kan leda till nedsatt prestationsförmåga eller sjukdom. Hästen får i sig mineraler via fodret som den äter. När vi ger extra mineraler via kraftfoder eller mineraltillskott så innehåller dessa som regel oorganiska salter. Men mineralerna kan också vara bundna till organiska molekyler av typen aminosyror eller proteiner. Dessa mineraler som är bundna till organiska molekyler kallas organiska eller kelaterade mineraler.
I tarmkanalen blir mineralerna huvudsakligen upptagna i den översta delen av tunntarmen (duodenum). Här finns flera specifika system som gör det möjligt att absorbera mineraler genom tarmväggen till blodomloppet. Tarminnehållet i duodenum innehåller forfarande en del magsyra från magsäcken och den sura omgivningen bidrar till att bibehålla mineralerna som fria joner, dvs i den form som de flesta mineraler absorberas i.
Det föregår många diskussioner om smältbarheten och den biologiska tillgängligheten av mineraler när det gäller hästars dagsransoner. Söker man på internet efter "kelaterade mineraler för hästar" så blir det många träffar. De flesta artiklarna är skrivna i marknadsföringssyfte för produkter som innehåller kelaterade mineraler. Det hävdas ofta att dessa kelaterade mineraler i fodret tas upp på ett bättre och effektivare sätt än de oorganiska alternativen av samma mineral. Produkter med kelaterade mineraler är dessutom oftast dyrare än motsvarande produkter med oorganiska mineraler.
Om vi emellertid går djupare in i facklitteraturen och studerar resultat från försök med absorbtion av oorganiska och kelaterade mineraler, blir bilden en annan. Den officiella amerikanska normen för utfodring av hästar (Nutrient requirements for horses, NRC 2007) kommenterar hur effektivt mineralerna absorberas baserat på de försöksresultat som publicerats. Här framgår det att enskilda mineraler kan ha en något bättre utnyttjandegrad i kelaterad form, medan andra kelaterade mineraler faktiskt absorberas sämre än mineraler i oorganisk form. Huvudbudskapet i NRC 2007 är att det inte föreligger stora skillnader mellan oorganiska och kelaterade mineralers förmåga att ge hästen de mineraler den behöver.
Vid beräkning av behovet för de olika mineralerna tar NRC med i bedömningen hur bra det enskilda mineralet absorberas. För ett mineral, där 50% av fodrets innehåll blir absorberat. sätts hästens dagsbehov till den dubbla mängden av vad kroppen förmår suga upp från tarmkanalen. Vi kan därför tryggt säga att om vi håller oss till behov som beräknas efter NRC, så har vi också tagit hänsyn till hur bra de olika mineralerna absorberas av hästen.
PC-Horse beräknar således mineralbehoven för alla typer av hästar efter NRC-normen, eftersom vi anser denna vara den ledande normen i världen när det gäller mineraler. Därmed vet vi också att nyttjandegraden av de olika mineralerna har tagits med i beräkningen, och att hästens behov är täckta - oavsett om mineralerna i fodret är tillsatta i oorganisk eller kelaterad form.
Om och när det publiceras mer vetenskapliga belägg om absorbtion och utnyttjande av olika kemiska former av mineraler kommer vi att lägga in detta våra beräkningsvariabler i PC-Horse så att det (som nu) alltid ska ge senast aktuella information och vägledning till programmets användare.
Kommentera gärna denna artikel.
This article was originally written by Dr. Day Austbø.
Copyright: PC-Horse International - Norway 2015
Feel free to use and publish the material. Please indicate the source and author.